sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Vitamiinikoulu

Tästä löydät ennen pitkää kaiken tarpeellisen tiedon vitamiineista helppolukuisessa muodossa. Käytämme lähteena usein Wikipediaa, jossa asioista saa selvän kuvan vähällä vaivalla. Käydään läpi vitamiinien lähteet, tarve ja ennen kaikkea mistä niitä oikein saa! Elimistössä ei muodostu vitamiineja joko ollenkaan tai riittävästi joten ne on saatava ruoasta. Vitamiinien tarpeeseen vaikuttavat mm.
  • ikä
  • sukupuoli
  • fysiologinen tila (kasvu, raskaus, imetys ja jotkin sairaudet, joissa vitamiinien imeytyminen, aineenvaihdunta tai eritys on häiriintynyt).

    Vitamiinit jaetaan

  • vesiliukoisiin vitamiineihin, joita on yhdeksän (C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit)
  • rasvaliukoisiin, joita on neljä (A, D, E, K).

A-vitamiini - jotta näkisimme hyvin hämärässä. Lähteet: tummat hedelmät, maksa
B-vitamiinit -
B1 (tiamiini) -
B2 (riboflaviini) -
B3 (niasiini) -
B5 (pantoteenihappo) -
B6 (pyridoksiini) -
B7 (biotiini) -
B9 (foolihappo) -
B12 (syanokobalamiini)

C-vitamiini (askorbiinihappo) - antioksidantti, joka estää useita puutostauteja. Tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia. Lähteet: hedelmät, marjat, kasvikset, peruna.
D- vitamiini - jotta luusto pysyisi vahvana. Lähteet: auringonvalo, eräät maitotuotteet (lisänä).
E-vitamiini - antioksidantti, suojelee kehon soluja ja rasvahappoja radikaalien haittavaikutuksilta. Lähteet: kasviöljyt, pähkinät, kukkakaali, kiwi, mango.
K-vitamiini - jotta veri hyytyisi. Sitä syntyy yleensä riittävästi elimistössä (suolistossa).


Ei kommentteja: